Niels Jensen Bonde

Mand - 1675


Personlige oplysninger    |    Notater    |    Kilder    |    Alle    |    PDF

  • Navn Niels Jensen Bonde 
    Køn Mand 
    Stilling Gårdmand Find alle personer med begivenheder på dette sted  [1
    Referencenummer 3374 
    Død 1675  Bakkebølle Find alle personer med begivenheder på dette sted  [1
    Person-ID I3374  Mineaner
    Sidst ændret 30 maj 2015 

    Familie Kirsten Christensdatter,   d. 1665, Bakkebølle Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Referencenummer 107264 
    Børn 
     1. Ingeborg Nielsdatter,   f. Bakkebølle Find alle personer med begivenheder på dette sted
     2. Ellen Nielsdatter,   f. Bakkebølle Find alle personer med begivenheder på dette sted
     3. Mette Nielsdatter,   f. Bakkebølle Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 1713, Bakkebølle Find alle personer med begivenheder på dette sted
     4. Maren Nielsdatter,   f. Bakkebølle Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 1679, Bakkebølle Find alle personer med begivenheder på dette sted
    Sidst ændret 30 maj 2015 
    Familie-ID F0985  Gruppeskema  |  Familietavle

  • Notater 
    • Niels Jensen Bonde er den første kendte fæster af denne gård. Han nævnes første i jordebogen 1640.
      Han fik 6 døtre med Kirsten, hvor af Torben Rasmussen nævner de 4.
      Niels nævnes ofte i protokollerne. I 1667 er han med som vidne i en retssag mellem præsterne i Vordingborg og Langebæk angående sognets grænser og dermed tiendets størrelse. I 1669 er han en af 8 udpegede mænd, som skal finde et nyt sted at genopbygge det af svenskerne afbrændte tinghus. Det blev dog aldrig genopbygget, og i stedet holdt man ting under åben himmel på det udpegede sted, i mange år kaldet tingsletten.
      I 1670 er Niels med som vurderingsmand ved Ørslev kirke, som skal repareres igen efter svenskernes hærgen. I 1671 er han formand for tilsynet med hovgærderne og i 1672 for oldensynet. Man fandt forøvrigt ingen olden det år i skoven.
      I 1673 er alle gårdmænd i Bakkebølle, Vintersbølle og Nyråd indkaldt for at blive enige om, hvor meget de skal give til Vordingborg Latinskole. De 5 østligste gårde inkl. Niels’ indvilliger i at betale 2 skæpper korn. De øvrige helgårde betaler 1 skp. og halvgårdene 1/2 skp.
      Igen i 1673 skulle "Hans Prindselige Höjhed" altså prins Jørgen åbenbart udsmykke sit slot, og dertil skulle bruges kridtsten. De blev sejlet til Vordingborg Færgehavn, og bl.a. Niels Bonde var blevet tilsagt at skulle køre stenene fra havnen til slottet. Han kom som han fik besked på en mandag morgen og fik kørt 2 sten, hvorpå det blev regnvejr. Tirsdag blev han hjemme og blev så tilsagt igen onsdag, hvor de sidste 14 sten blev kørt til slottet. Fordi han ikke mødte af sig selv om tirsdagen, men måtte have en ny tilsigelse, blev han indkaldt for retten. Hvad sagen endte med vides ikke.
      I 1674 er der "udi Hans Prindselige Höjheds Skov optaget tvende Heste og en Slæde med fuld læs Brænde-ved paa - en Deel af Bög og en Deel af Naurtræ - tilhörende Gamle Niels Bunde i Bakkebölle".
      Det ligner skovtyveri, og han kan hente sine heste og slæde uden brænde for "en lysebrun og en sortligbrun Hest vurdert til 12 Rd. og Slæden til 20 sk."
      Niels dør 1675 og 19.11.1675 skifter enken efter ham. Registreringen omfatter 12 heste, 22 kreaturer, 33 får og lam og 48 slagtesvin. Det må være en af de store besætninger på det tidspunkt.
      Kilde: Gårdene i Bakkebølle, Torben Rasmussen

  • Kilder 
    1. [S106688] Gårdene i Bakkebølle, Torben Rasmussen, Grd. nr. 16, matr. nr. 15, s 1.