Notater |
- Gift i 1738 sandsynligvis i Mern.
Fra 1744 deler Peder sammen med sin bror Niels fæstet på gård nr. 3, matr. nr. 8 i Bakkebølle. Men da Niels bliver frasat gården i 1759, indser Peder hurtigt at han ikke kan klare gården alene. Niels’ andel overtages derfor af Peders ældste søn Niels, som er nevø til Søren Brus. Gården er således tilbage i Brus-slægten omend kun kort.
I tingbogen i juni 1759 nævnes Peder i en sag mod præsten Hr. Anders Borch. Præsterne havde dengang ret til af deres menighed at få en vis del "Smaaredsel saa som Humle, Bier etcetera in natura", men det ser ud til, at det i mange år i Vordingborg og Kastrup sogn har været sædvane at lade dette erstatte at nogle skæpper korn, som blev kaldet "Jule-rente-korn". For denne gård drejede det sig om 3 skp. byg som "aarlig uden mindste Værgen hans Formænd paa Gaarden stedse har ydet". Men Peder vil ikke betale dette julekorn og henholder sig til, at Hr. Anders Borch har været ude ot tælle alt hans korn på marken og har fået sit tiende, og så må det være nok. Dommeren kører dog frem med en 73 år gammel "Accord mellem Sognepræsten i Vordingborg og hans Sognemænd" hvorefter der i stedet for småredsel udes visse skæpper korn "og stadig staar med Magt", og dommen lyder på at Peder må betale 3 skp. byg og sagens omkostninger på 2 Rd. 4 Mk inden 15 dage.
Året efter den 7. august 1760 er Peder Snedker indstævnet for retten for at have udført snedkerarbejde. Dengang var det kun håndværkere, der boede i købstaden og var medlem af et håndværkerlaug, som måtte udføre f.eks. snedkerarbejde. Peder udbad sig 14 dages udsættelse, for at indhente beviser på, at han var "berettiget til at bruge Snedker Arbejde paa Landet". Den 2. okt. mødte han op i retten med et skriftligt bevis fra skovrider Folsack i Lundby, efter hvilket "Peder Snedker af Bakkebølle kan henregnes til de Snedkere, som ved Rescipterne af 24. Maj 1737 og 16. Okt. 1744 er tilladt at opholde sig paa Landet", hvorefter han slipper for at betale mulkt.
I 1761 springer Peders søn Niels fra fæstet, og fæster i stedet en gård i Røstofte, ved at gifte sig med sin fars kusine Karen, der er enke efter gårdmand Rasmus Andersen i Røstofte. Peder er således helfæster indtil 1768, hvor Niels igen flytter tilbage til Bakkebølle og overtager halvdelen af fæstet.
I 1774 dør Peder Snedker og Niels overtager hele fæstet af gården, men allerede samme år mageskifter han med sin svoger gårdmand Ole Hemmingsen på Masnedø og flytter derover. Dermed er gården ude af Brus-slægten efter mindst 165 år.
Kilde: Gårdene i Bakkebølle, Torben Rasmussen
|