Notater |
- I 1617 overtager Jens fæstet på gård nr. 2, matr. nr. 6 i Bakkebølle. Indfæstningsafgiften er 12 daler. Formanden bliver som indsidder til han dør i 1623.
Jens har været en driftig landmand. I "Ekstra Skattemandtallet" fra 1620 kan man se, at han er den eneste i Bakkebølle som har en "dreng på fuld løn". Kun et par andre gårde har "dreng på halv løn". Disse udtryk har noget at gøre med karlens alder.
I "Kvægskattelisten" fra 1657 ses at Jens har den absolut største besætning i byen med 19 heste og kvæg og 53 får og lam. De mang heste skyldtes til dels at gården var en "Langrejse" gård. D.v.s. at gården i stedet for hoveri skulle have gode og velfodrede heste til rådighed. Det ses også i landgildeydelserne. Denne gård skal udelukkende betale landgilde i smør, mens de øvrige skal yde varierende mængder af svin, får, korn, gæs, smør o.s.v.
Ved matriklen i 1662 er gården den der er sat højest i byen med 9 1/2 td. hartkorn.
Jens og hans hustru dør med 3 mdr. mellemrum og skiftet efter dem er yderst kompliceret. Desuden er den ellers blomstrende gård efter svenskernes hærgen ribbet for alt af værdi. Der findes i 1662 af besætningen kun "3 Heste og et Føl, 5 gamle Køer og 1 sorthielmet, 1 Faar og 6 Svin" og kun ca. 1/4 af gårdens kornareal er tilsået. Oven i det har Jens påtaget sig 2 formynderskaber på ialt 70 rigsdaler. Penge som han altså står inde for, indtil de kan udbetales til de myndige arvinger.
Kilde: Gårdene i Bakkebølle, Torben Rasmussen
Jens er taget ud af sin sammenhæng med en ukendt datter gift med Christen Sørensen (Brus). Det er istedet en Mortensdatter.
|